Σάββατο 15 Αυγούστου 2020

“2C WITH STEM (CHANGE CLIMATE WITH STEM)” ETWINNING PROJECT EVALUATION

 .

“2C WITH STEM (CHANGE CLIMATE WITH STEM)”

ETWINNING PROJECT EVALUATION

 

Θεοδώρα Χανδρινού

3ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου, Αττικής

 (Theodora Chandrinou

3rd Primary School of Maroussi,

of Attica, Greece)

ABOUT THE PROJECT

STEM is an educational concept that is based on the idea of educating pupils and students in four fields: science, technology, engineering and mathematics, using a multi-disciplinary and applied approach. Rather than teaching these disciplines separately and distinctly, STEM integrates them into a coherent learning paradigm based on real-world applications.
The project involves the development of critical thinking through STEM activities.
Environmental problems threaten the sustainability of the earth. There is an urgent need for changes in the fields of environmental education. Through this program we will try to find solutions to contribute to climate change using technologies and robotics(wedo2).

AIMS

1. Familiarizing with modern technologies.
2. Conducting scientific experiments.
3. Realization of STEM models.
4. Developing creative thinking skills.
5. Improving problem solving skills in a funny way.
6. Improving the level of English.
7. Awareness of environmental problems.
8.Initiate the basic principles of coding and building robotic structures.

PROJECT STEPS 

- Our project is scheduled for October 2019- May 2020.
- A brief description of the city and the school.
- Creating a project logo and poster.
-Identify the causes of the main problems on earth and identify ways to solve them.
-Initiate the basic principles of coding and building robotic structures(using wedo2).
- Determining the STEM activities that we carry out jointly.
- Achieving STEM activities - coding activities within Code Week 5-20 October 2019 and stem discovery week on April.
- Presentation of STEM activities.
- Project evaluation.

EXPECTED RESULTS

- Increase of digital competence, student’s collaboration and communication.
- A collection of photo reports of the activities.
- Creating a book and a collaborative site about activities.
-Ability to solve complex problems and cultivate critical thinking.
-Awareness of environmental problems.
-Learning coding and robot constructions.

 ~~~ 

1. ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

STEM is an educational concept that is based on the idea of educating pupils and students in four fields: science, technology, engineering and mathematics, using a multi-disciplinary and applied approach. Rather than teaching these disciplines separately and distinctly, STEM integrates them into a coherent learning paradigm based on real-world applications. The project involves the development of critical thinking through STEM activities. Environmental problems threaten the sustainability of the earth. There is an urgent need for changes in the fields of environmental education. Through this program we will try to find solutions to contribute to climate change using technologies and robotics (wedo2).

Το project ήταν προσανατολισμένο στα γνωστικά αντικείμενα Science, Technology, Engineering, Mathematics, και στην εφαρμοσμένη τους προσέγγιση στον πραγματικό κόσμο. Με το πρόγραμμα επιδιώκουμε την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης μέσω των δραστηριοτήτων STEM. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα απειλούν την βιωσιμότητα του πλανήτη μας. Υπάρχει άμεση ανάγκη για αλλαγές στο πεδίο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε στις εξεύρεση λύσεων σχετικά με την κλιματική αλλαγή, κάνοντας χρήση της τεχνολογίας και της ρομποτικής (wedo2).

Στάδια υλοποίησης

Εξηγήσαμε στα παιδιά τον κάθε έναν από τους όρους που αφορούν το STEM, και πως μπορούμε να τα συνδυάσουμε σε ένα πρόγραμμα. Το έργο μας είναι καινοτόμο και επιχειρεί την ενεργοποίηση των μαθητών σε θέματα που άπτονται της κλιματικής αλλαγής, τόσο στο επίπεδο αιτιών όσο και στων τρόπων αντιμετώπισης.

Εργαστήκαμε δημιουργικά σε ομάδες και υπήρχε γόνιμη συνεργασία μεταξύ των Σχολείων μελών, συμβάλλοντας έτσι ώστε να υλοποιηθεί με επιτυχία η στοχοθεσία του προγράμματος. Κάναμε βιωματικές διαδραστικές δραστηριότητες, συζητήσεις, έρευνα, και αναλύσαμε τις συνήθειές μας στους τομείς της καθημερινότητας, πήραμε συνεντεύξεις και κάναμε εξαγωγή των στατιστικών αποτελεσμάτων. 

'Έγινε ανταλλαγή μηνυμάτων και εκπαιδευτικού υλικού που προέκυψε από τις συνεργατικές μας δραστηριότητες, από τους μαθητές/μαθήτριες των Σχολείων που συμμετείχαν. Επίσης, τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων, προς τους μικρότερους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, παρουσίασαν τις ρομποτικές κατασκευές που σχεδίασαν και κατασκεύασαν. Επικοινωνήσαμε ιδέες και γνώσεις μέσα από τις on line επαφής μας, ανταλλάξαμε ευχές με κλασικό ταχυδρομείο και μοιραστήκατε συναισθήματα. 

Ασχοληθήκαμε με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μελετήσαμε βίντεο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Μιλήσαμε για τις επιπτώσεις των Περιβαλλοντικών προβλημάτων στη ζωή μας, την συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στην Φύση και το Περιβάλλον, διερευνήσαμε τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και ασχοληθήκαμε με τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Συνεργαστήκαμε ενεργά με Περιβαλλοντικούς φορείς:

* Η "Μεσόγειος ΣΟΣ" παρουσίασε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Σχολείο μας, το 3ο Δημοτικό Αμαρουσίου.

* Αξιοποιήθηκε το εκπαιδευτικό υλικό από τα Ελληνικά ΚΠΕ, και συγκεκριμένα από το ΚΠΕ Ελευσίνας, καθώς λόγω Κορονοϊού η προγραμματισμένη εκπαιδευτική επίσκεψή μας αναβλήθηκε.

* Αξιοποιήθηκε το πρόγραμμα "Βιβλία σε Ρόδες", με θέμα την Τέχνη και επιτύχαμε ένα υψηλό επίπεδο Εικαστικής διδασκαλίας και  συνεπώς αισθητικής καλλιέργειας. Το πρόγραμμα βελτίωσε το μαθησιακό επίπεδο των παιδιών με δυσκολίες και μαθησιακές ανάγκες και τα βοήθησε να ενταχθούν ισότιμα στο έργο μας. Η αυτοπεποίθηση που αισθάνθηκαν τα οδήγησε σε ιδιαίτερα αποτελεσματική και αποδοτική συνεργασία και δημιουργικότητα.

* Η μέθοδος της μετασχηματίζουσας γνώσης μέσα από την Τέχνη ενίσχυσε τον ρόλο του μαθήματος των Εικαστικών. Ως όχημα των δραστηριοτήτων STEM, μας βοήθησε να πετύχουμε τη δημιουργική, διαθεματική προσέγγιση του έργου, να καλλιεργήσουμε επιτυχώς δεξιότητες ζωής και την κριτική σκέψη των παιδιών.

* Η Τέχνη συνέβαλε επιπλέον, στην διάχυση των αποτελεσμάτων και στην καινοτόμο προσέγγιση της θεματικής του προγράμματος με την αξιοποίηση πρωτότυπων διδακτικών μεθόδων. Αξίζει να αναφερθούν η διδασκαλία της Χαρακτικής Τέχνης στην τάξη και η Ζωγραφική στους τοίχους του Σχολείου μας.

* Λάβαμε μέρος στο Περιβαλλοντικό Δίκτυο "Φύση χωρίς σκουπίδια" και στο πλαίσιο αυτό σχεδίασα δραστηριότητες που υλοποιήσαμε με τους μαθητές/μαθήτριες μου από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου. Είχαμε αγαστή εκπαιδευτική συνύπαρξη με το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου - Ζεκάκειο, όπου κάναμε διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου μας, 2 C with STEM (Change climate with STEM). Λάβαμε βεβαιώσεις συμμετοχής για την επιτυχημένη υλοποίηση των δράσεων και συμβάλλαμε στην ευαισθητοποίηση των παιδιών, της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας μας.

* Συμμετείχαμε σε διαδραστικές δραστηριότητες με τα Σχολεία μέλη του προγράμματος καθώς και με το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου - Ζεκάκειο,  στο Περιβαλλοντικό πρόγραμμα eTwinning, "Let's fight the climate change

https://twinspace.etwinning.net/112636/home

* Συνεργασία είχαμε και με τους ειδικούς  Εκπαίδευσης, τους Συντονιστές εκπαιδευτικού έργου  και τους υπευθύνους καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Β' Αθήνας, καθώς επίσης και με τους Πρεσβευτές του eTwinning που πρόθυμα στάθηκαν κοντά μας, παρακολούθησαν την πορεία της προσπάθειάς μας και την στήριξαν. 

2. ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Η εθνική υπηρεσία του eTwinning προσκλήθηκε στο πρόγραμμα:

https://twinspace.etwinning.net/94372/home

Username: gretwinning.2c_with_stem

Password: greece2020

Αποτελέσματα του προγράμματος βρίσκονται στους παρακάτω συνδέσμους:

* στην ψηφιακή πλατφόρμα του eTwinning - twin space

https://twinspace.etwinning.net/94372/home

* στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο όπου διαθέτω ιστολόγιο - blog αφιέρωσα μια σελίδα για το πρόγραμμα, την παρουσίαση και διάχυση των πεπραγμένων. 'Έκανα μία συνοπτική παρουσίαση του προγράμματος, των δραστηριοτήτων που υλοποιήσαμε με τους μαθητές/μαθήτριές μου καθώς και της συνεργασίας μας με τα μέλη του προγράμματος με την χρήση ψηφιακών εργαλείων web 2.0

https://blogs.sch.gr/arteducate/2020/03/23/quot-2c-with-stem-change-climate-with-stem-etwinning-project/

https://padlet.com/arteducate1/u2eoarbvlun8

Περιβαλλοντικό Δίκτυο «Φύση χωρίς σκουπίδια» –  συνεργασία Σχολείων

https://blogs.sch.gr/arteducate/2020/05/19/diktyo-fysi-choris-skoypidia-synergasia-scholeion/

 * Σε ψηφιακές συνεργατικές σελίδες στο blog του προγράμματος είχαμε ενεργή συμμετοχή

https://change-climate-with-stem.blogspot.com/p/my-glorious-canvas-3rd-primary-school.html?m=0

Επίσης την περίοδο της καραντίνας του covid 19 στην χώρα μας περάσαμε επιτυχώς την δοκιμασία, καθώς το πρόγραμμά μας συνεχίστηκε με αμείωτο ενδιαφέρον από όλους. Πέτυχα την επικοινωνία με τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους γονείς μέσα από τις ψηφιακές σελίδες του e-class στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και στο eTwinning.

Εικαστικά Β΄τάξης - Εκπαιδευτικό πρόγραμμα eTwinning "2C with STEM (Change climate with STEM)" ΘΕΟΔΩΡΑ ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ

https://eclass.sch.gr/courses/9050032143/

https://eclass.sch.gr/courses/9050032220/

* Βίντεο παρουσιάσεις - διάχυση σε ευρύτερο κοινό των δραστηριοτήτων που υλοποιήθηκαν έγινε μέσω των βίντεο που δημιούργησα και παρουσίασα στο YouTube

https://youtu.be/3acHYK_Mru4 "2C with STEM (Change climate with STEM) by Theodora Chandrinou"

https://youtu.be/BwmAbiV5_2Q  "Change the climate, become active citizen"

https://youtu.be/dB6vlfk20D4  "A beautiful butterfly- Memories by Theodora Chandrinou" 

https://youtu.be/T9wnz7WiVAo  "'Ένα υπέροχο Σχολείο με τις ζωγραφιές των παιδιών! Από την Θεοδώρα Χανδρινού" 

https://youtu.be/qA0EA-NFu8s 

 Τα "Βιβλία σε Ρόδες" ταξίδεψαν στο Σχολείο μας!

https://youtu.be/0EkuRDm8zAs  "Christmas Fine Arts collaboration, School year 2019 - 2020"

https://youtu.be/SPg6m5WbAw4 "Καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα στη διδασκαλία των Εικαστικών μαθημάτων" 

https://youtu.be/hvvUSqhvtPA 

"Ευχές για την Γιορτή της Μητέρας - Τέχνη και Ανακύκλωση"

https://youtu.be/vkRBHewvMyY  "Teaching the Art of Printmaking by Theodora Chandrinou" 

* Η ενεργή συμμετοχή που είχαμε με τα παιδιά από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου και τα υπόλοιπα μέλη του προγράμματος, παρουσιάστηκε συνεργατικά στο blog του έργου στον σύνδεσμο:

https://change-climate-with-stem.blogspot.com/

Gamification 

https://change-climate-with-stem.blogspot.com/p/gamification.html?m=0

* Προσκάλεσα τους συμμαθητές/τριες των άλλων Σχολείων να παίξουμε on line, ανταλλάξαμε οικολογικά μηνύματα και προωθήσαμε την ανακύκλωση, την μείωση και την επαναχρησιμοποίηση απορριμμάτων ως δράσεις δημιουργικής στάσης ζωής.

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=2b98bfbbc645

* Μέρος της συνεργατικής δουλειάς μας βρίσκεται και στους παρακάτω συνδέσμους

e-book

https://www.storyjumper.com/book/read/86058175/A-COOPERATIVE-STORY

https://blogs.sch.gr/arteducate/art-and-technology/

Twin space pages

we vote for the logo

https://twinspace.etwinning.net/94372/pages/page/702827

Επικοινωνία και αλληλεπίδραση μεταξύ Σχολείων - Communication among Schools Επικοινωνία μεταξύ Σχολείων - Communication among Schools

https://twinspace.etwinning.net/94372/pages/page/848765

Διοργάνωσα on line εκδήλωση eTwinning και είχαμε όμορφη επικοινωνία με τα άλλα Σχολεία

https://live.etwinning.net/events/event/105491

«Μαζί σώζουμε το περιβάλλον!! – Together we can save the environment!”

https://live.etwinning.net/events/event/10305   

On line meeting - 21/02/ 2020

https://twinspace.etwinning.net/94372/pages/page/888220

Dissemination

https://twinspace.etwinning.net/94372/pages/page/757154

https://twinspace.etwinning.net/94372/pages/page/757154

3. ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ

Παρακαλούμε να περιγράψετε:
α) Τους εκπαιδευτικούς στόχους και τις παιδαγωγικές μεθόδους που χρησιμοποιήσατε με τους μαθητές σας κατά την εκπόνηση του έργου. (Παραδείγματα: εργασία σε μικρές ομάδες, ανεξάρτητη έρευνα από του μαθητές κ.λ.π.).
β) Αν οι μαθητές σας είναι πολύ μικροί σε ηλικία, τις μεθόδους που χρησιμοποιήσατε για να τους τραβήξετε και να διατηρήσετε το ενδιαφέρον τους.

Βασική προϋπόθεση του έργου και προτεραιότητά μας ήταν η συνεργασία, έτσι ξεκινήσαμε με τη δημιουργία των ομάδων. Σε όλη τη διάρκεια του έργου οι μαθητές/μαθήτριες, στην τάξη, εργάστηκαν ομαδοσυνεργατικά αλλά και ατομικά.

Συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας ώστε οι δραστηριότητες που επιλέχθηκαν να μπορούν να ενεργοποιούν τη δημιουργική και παραγωγική διάθεση των παιδιών. Έτσι επιτύχαμε την καλύτερη και μεγαλύτερη διάδραση στη συμμετοχή των μελών. Δώσαμε ερεθίσματα στα παιδιά με καταιγισμό ιδεών, ενώ το πρωτότυπο θέμα του έργου μας ήταν το έναυσμα για να αναζητήσουν πληροφορίες, να συγκεντρωθούν περισσότερο στην τάξη ώστε να μάθουν περισσότερα και να συνεργαστούν.

'Έγινε σύνδεση με άλλα γνωστικά αντικείμενα και με την μέθοδο project κράτησα αμείωτο το ενδιαφέρον τους. Με τα παιδιά είχαμε άμεση επικοινωνία με τους συμμαθητές τους από τα άλλα Σχολεία και άψογη συνεργασία.

Δόθηκε η δυνατότητα στα παιδιά να κάνουν αξιολόγηση και μέσα από τις Εικαστικές εκθέσεις και την χρήση της τεχνολογίας συμμετείχαν άμεσα, παρουσιάζοντας στο ευρύτερο κοινό τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων του έργου.

Οι μικροί μου μαθητές/μαθήτριες της Β' τάξης, ήρθαν σε επαφή με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και παρακολούθησαν τις δραστηριότητες που τα μεγαλύτερα παιδιά μοιράστηκαν μαζί μας. Συμμετείχαμε επίσης:

* στον εορτασμό της ημέρας Ασφαλούς διαδικτύου, κάναμε αφιέρωμα στην τάξη, δημιουργήσαμε αφίσες και έγινε συζήτηση ευαισθητοποίησης για το θέμα στην και στις σελίδες του προγράμματος.

* σε δραστηριότητες συνεργασίας για την Code Day και ήταν μια δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά.

* στον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος και κάναμε διάχυση των δραστηριοτήτων μας μέσω των εκδηλώσεων eTwinning.

* κάναμε προτάσεις για την βελτίωση των κλιματικών συνθηκών μέσα από την μείωση, επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση απορριμμάτων. Προωθήσαμε μηνύματα περιβαλλοντικά με την δημιουργία κατασκευών με ανακυκλώσιμα υλικά και φιλοτεχνήσαμε αφίσες.

* Κάναμε χρήση διαφορετικών εικαστικών τεχνών και τεχνικών (Ζωγραφικής, Χαρακτικής, Γλυπτικής). Στην τάξη, δημιουργήσαμε στεφάνια και γλυπτικές κατασκευές για τα Χριστούγεννα όπως και εποχιακές δημιουργίες με υλικά προς Ανακύκλωση, για την γιορτή της Μητέρας και τις εκθέσεις Εικαστικής δημιουργίας.  Έγινε συνδυασμός της Τέχνης με την χρήση της τεχνολογίας για την διεύρυνση και εμβάθυνση στα γνωστικά πεδία του STEM. Επίσης, έγινε επιτυχημένη σύνδεση με την γλώσσα (τα παιδιά έγραψαν ποιήματα), την διδασκαλία της ξένης γλώσσας - Αγγλικά, τη Μουσική και την Γεωγραφία.

4  ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ 

Παρακαλούμε να περιγράψετε τα εξής:
α) Πώς προσπαθήσατε να ενσωματώσετε το έργο στο υπάρχον πρόγραμμα σπουδών/ύλη μαθήματος και/ή αν ακολουθήσατε μια πολυθεματική/διαθεματική προσέγγιση
β) Ποιες βασικές ικανότητες και δεξιότητες ανέπτυξαν οι μαθητές σας με την καθοδήγησή σας κατά την εκπόνηση του έργου

Το έργο μας αξιοποιήθηκε στην κατηγορία της Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Στο Πρόγραμμα Σπουδών του Δημοτικού Σχολείου το μάθημα Τ.Π.Ε. και το μάθημα των Εικαστικών δίνουν τα εφόδια στα παιδιά ώστε να καλλιεργήσουν βασικές ικανότητες και να προσλάβουν γνώσεις. Με την καινοτομική προσέγγιση που εφαρμόσαμε μέσω του προγράμματος κάναμε πολυθεματική/διαθεματική ανάπτυξη των διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων και σύνδεσή τους.

Η σημαντική δουλειά που έγινε στην τάξη από την βάση της θεματικής του έργου, βοήθησε στην αειφόρο ανάπτυξη, στην καλλιέργεια Περιβαλλοντικής συνείδησης και τη διαμόρφωση των νεαρών ενεργών μελών της κοινωνίας. Η διάπλαση ατόμων και κοινωνικών ομάδων με αξίες και στάσεις ζωής, προσανατολισμένες στη βιωσιμότητα και εξυγίανση της κοινωνίας, ξεκινά από την εκπαίδευση.

Είχαμε στους στόχους μας και πετύχαμε: * την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, της αναλυτικής και κριτικής σκέψης * την καλλιέργεια δεξιοτήτων ζωής και της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών * την ανάπτυξη της  δημιουργικότητας και της αισθητικής * οι δεξιότητες συνεργασίας, προσωπικές - κοινωνικές, επικοινωνίας, επίλυσης σύνθετων και πολύπλοκων προβλημάτων καλλιεργήθηκαν σημαντικά μέσα από την ενθάρρυνση πρωτοβουλιών, την άμεση συμμετοχή στη διαδικασία λήψης και εφαρμογής αποφάσεων.  

Την περίοδο δοκιμασίας, που όλοι βιώσαμε με την εμφάνιση της πανδημίας του covid-19, κάναμε σύνδεση του προγράμματος με θέματα Αγωγής Υγείας. Αναπτύξαμε τα αποτελέσματα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, των συνθηκών ζωής και των βλαπτικών συμπεριφορών των ανθρώπων στην καθημερινότητα, την κοινωνία και στο περιβάλλον.

 Το εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιήσαμε και οι ενδεικτικές δραστηριότητες που υλοποιήσαμε είναι ορατές μέσα από τους συνδέσμους που παρουσιάστηκαν παραπάνω. https://blogs.sch.gr/arteducate/2020/03/23/quot-2c-with-stem-change-climate-with-stem-etwinning-project/

https://padlet.com/arteducate1/u2eoarbvlun8 

Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής:

Συνεργασία μεταξύ Σχολείων, μέσω των καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλληλεπίδρασης. Είχαμε και με το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου - Ζεκάκειο, επικοινωνία, ανταλλαγή μηνυμάτων και εργασιών στο πλαίσιο του προγράμματος eTwinning "Let's fight the climate change" 

https://twinspace.etwinning.net/112636/home

Συμμετοχή στο Περιβαλλοντικό Δίκτυο "Φύση χωρίς σκουπίδια" και αξιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικό που λάβαμε.

https://youtu.be/SPg6m5WbAw4 «Καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα στη διδασκαλία των Εικαστικών μαθημάτων»

Art and technology.

Χαρτοδιπλωτική με χαρτί προς ανακύκλωση - origami.

Τέχνες και πολιτισμός.

Αξιοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος "Βιβλία σε Ρόδες".

Συνεργασία με το Δίκτυο "Μεσόγειος ΣΟΣ". Υπεύθυνη του Δικτύου επισκέφτηκε το Σχολείο μας - 3ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου και παρουσίασε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, δίνοντας υλικό που αξιοποιήθηκε στην τάξη.

Υπηρεσίες διαδικτύου,  για την αναζήτηση και εύρεση πληροφοριών πάνω στις διάφορες θεματικές ενότητες.

Εκθέσεις Εικαστικής δημιουργίας, για τα Χριστούγεννα και την λήξη του Σχολικού έτους.

Εποχιακές δημιουργίες με ανακυκλώσιμα υλικά, όπως και για την γιορτή της Μητέρας. 

Δημιουργούμε και εκφραζόμαστε με ΤΠΕ, παρουσιάσεις και πολυμέσα.

Χρήση διαφορετικών εικαστικών τεχνικών για τη δημιουργία αφίσας.

https://youtu.be/vkRBHewvMyY 

 "Teaching the Art of Printmaking by Theodora Chandrinou".

e-class – επικοινωνία μέσα από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

Χρήση της ψηφιακής πλατφόρμας twin space για την διάδραση, την ανάρτηση των έργων μας και την επικοινωνία μεταξύ των μελών του έργου.

Τέχνη και ψηφιακή παιδεία, μέσα από μάθημα για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

Έγγραφα Google για τη δημιουργία ψηφιακού παραμυθιού σε συνεργασία με τους μαθητές των εταίρων μας.

Διερευνούμε, ανακαλύπτουμε, και λύνουμε προβλήματα μέσω ΤΠΕ. Κάναμε παζλ την αφίσα, που με τους μαθητές και μαθήτριές από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου δημιουργήσαμε με θέμα την Ανακύκλωση.

Κάνουμε ομορφότερο το Σχολείο μας με τις ζωγραφιές μας στους τοίχους!

Φόρμες Google, δημιουργία ερωτηματολογίου.   

Γνωρίζουμε και δοκιμάζουμε ψηφιακές εφαρμογές για να αξιολογήσουμε το πρόγραμμά μας.

5. ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ

Οι δραστηριότητες συνεργασίας υπερβαίνουν την επικοινωνία. Παρακαλούμε να περιγράψετε τη διαδικασία εργασίας για την εκτέλεση του έργου, εξηγώντας με σαφήνεια τον καταμερισμό των εργασιών μεταξύ εσάς και του εταίρου/των εταίρων σας. Ειδικότερα, να περιγράψετε:
α) Τις πτυχές του έργου για τις οποίες εσείς και ο εταίρος/οι εταίροι σας συνεργαστήκατε
β) Τις δραστηριότητες στις οποίες οι μαθητές εργάστηκαν παρέα
γ) Πώς επιτεύχθηκαν από τους μαθητές τα τελικά προϊόντα του έργου

Η συνεργασία μεταξύ των εταίρων του έργου βασίστηκε στο δημοκρατικό πνεύμα, στο σεβασμό και την ενεργή συμμετοχή, από την αρχή για τον σχεδιασμό των δραστηριοτήτων έως την ολοκλήρωση και διάχυση των πεπραγμένων. Επικοινωνία είχαμε μεταξύ των Σχολείων συνεχώς, ώστε οι πτυχές του έργου να είναι κατάλληλες για τα περισσότερα παιδιά.  'Εγινε αξιοποίηση της πλατφόρμας του eTwinning του twin space και όλων των εργαλείων που προσφέρει. 

Κάθε Εκπαιδευτικός είχε τη δυνατότητα να δημιουργήσει φακέλους, να αναρτήσει υλικό, να δημιουργήσει σελίδες και να επικοινωνήσουμε όλοι μαζί μέσα από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το ημερολόγιο του έργου, τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες συνεργασίας. Στο eTwinning live, συμμετείχα στις eTwinning εκδηλώσεις συνεργασίας των εκπαιδευτικών μελών, στις δραστηριότητες της eTwinning ομάδας "Creative classroom" και σε άλλες.

Οι δραστηριότητες συνεργασίας ένωσαν τους συμμετέχοντες και ενδυνάμωσαν τις ομάδες που δημιουργήσαμε. 

Μέσα από την διαδικασία της διάχυσης στο ευρύτερο περιβάλλον εκτός Σχολείου, συνευρεθήκαμε ψηφιακά στην ψηφιακή πλατφόρμα του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου, στις e-class σελίδες. 

Η επικοινωνία  μεταξύ των παιδιών ήταν δημιουργική και εποικοδομητική. Επιλέξαμε ώστε οι δραστηριότητες να καλύπτουν ηλικιακά όλους τους συμμετέχοντες. Οι δραστηριότητες είχαν ομαδοποιηθεί κατά τάξη έτσι ώστε να είναι και ανάλογες των δυνατοτήτων των μαθητών μας. Τα παιδιά είχαν προφίλ και πραγματοποιήσαμε ζωντανές συνδέσεις, με την επίβλεψη πάντα μεγαλυτέρων και με προσοχή στα προσωπικά δεδομένα και κάλυψη στα πρόσωπα. Παίξαμε on line, κάναμε συναντήσεις συνεργασίας μέσω ψηφιακών εφαρμογών (padlet, jigsaw, scratch, kahoot, e-books, wordArt κ.ά.).

Εκτός από την επαφή που είχαν τα παιδιά, με τις ζωντανές συνδέσεις για τη διάχυση του έργου, υπήρξαν και οι ακόλουθες συνεργατικές δράσεις:

1. Παρουσιάσαμε Έκθεση εικαστικής δημιουργίας την περίοδο των Χριστουγέννων. Οι μαθητές και οι μαθήτριες δημιούργησαν στο μάθημα των Εικαστικών στεφάνια με υλικά προς ανακύκλωση. Προσκάλεσα τα άλλα Σχολεία με την αφίσα - πρόσκληση που κάναμε.

2. Προτείναμε εκπαιδευτικό υλικό για την δημιουργία κατασκευών με θέμα την Ανακύκλωση. Παρουσίασα σε έκθεση τα έργα στο Σχολείο μας, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου, σε ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση.

3. Συγγραφή συνεργατικού παραμυθιού στο google docs και παρουσίαση σε e-book. 

4. Δημιούργησα eTwinning εκδηλώσεις συνεργασίας, επικοινωνίας και συμμετείχα αποδεχόμενη τις προσκλήσεις που μου έκαναν οι συνάδελφοι μέλη του έργου.

5. Οι αναρτήσεις που κάναμε στα ιστολόγια διευκόλυνε στην ανάπτυξη δεσμών φιλίας.

6. Διάχυση των δραστηριοτήτων κάναμε και μέσα από την συνεργασία σε εκπαιδευτικά θέματα με μέλη της κοινότητας του eTwinning, όπως με την χρήση ψηφιακών εφαρμογών.

https://padlet.com/epapathan2/kxa5o990770utjan  The journey begins - padlet -eTwinning event

7. Επιμελήθηκα εκθέσεις Εικαστικής δημιουργίας προς διάχυση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου συνόλου, που υλοποιήθηκαν στην διάρκεια του προγράμματος στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου. 

8. Συνεργασίες μέσα από τις σελίδες του προγράμματος. Ενδεικτικά αναφέρονται: 

WHO ARE WE

https://twinspace.etwinning.net/94372/pages/page/696688

 WHAT IS CLIMATE CHANGE, WHAT CAUSES IT. (SCIENCE, TECHNOLOGY, ART, MATHEMATICS

2nd on line meeting

https://twinspace.etwinning.net/94372/pages/page/798664

https://padlet.com/chr_georgakopoulou/ycabevwuo3c7

3rd on line meeting to present our work

https://twinspace.etwinning.net/94372/pages/page/709255

Activities related to the sea 

https://padlet.com/chrisoulatzia/x6tx10qsj042

EFFECTS OF CLIMATE CHANGE - HOW WE CAN REDUCE THEM (TECHNOLOGY, ENGINEERING)

https://twinspace.etwinning.net/94372/pages/page/709250

Padlet collaboracion 

https://padlet.com/chrisoulatzia/5w3omw4ymyhj

STUDENT'S LAST EVALUATION, COOPERATION 

https://twinspace.etwinning.net/94372/pages/page/757112

Dissemination https://twinspace.etwinning.net/94372/pages/page/757154

Web site

https://twinspace.etwinning.net/94372/pages/page/757199

7. ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Παρακαλούμε να περιγράψετε
α) Πώς η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε από όλους τους εταίρους για να εμπλουτίσει τις δραστηριότητες του έργου.
β) Πώς επιληφθήκατε των θεμάτων που αφορούν στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και των πνευματικών δικαιωμάτων

Στο eTwinning δημιουργήσαμε ψηφιακά αρχεία, κάναμε χρήση των εργαλείων της τεχνολογίας που ήταν στη διάθεσή μας και καλύψαμε με επιτυχία όλα τα πεδία, επικοινωνίας, αλληλεπίδρασης, συνεργασίας, τεκμηρίωσης και διάχυσης.

Δημιουργήσαμε ιστοσελίδες και ιστολόγια όπου όλοι οι εταίροι είχαν παρουσία. Όλοι οι εταίροι χρησιμοποιήσαμε πλήθος ψηφιακών εργαλείων web 2.0. Διευκολύναμε τις συνεργασίες και λάβαμε σημαντικά αποτελέσματα. Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένα από τα μέσα που αξιοποιήθηκαν: padlet, ourboox, pizap, xrecorder, blogif, scratch, story jumper, slide share, sway, movie maker, googleform, answer garden, wordArt, genially, gimp, jigsaw, mentimeter, pixiz, pictramap, linoit, creatorbook. Τα παιδιά έμαθαν να αξιοποιούν με βιωματικό, παιγνιώδη τρόπο τα διαφορετικά ψηφιακά μέσα, ανάλογα με την ηλικία τους. Τα αποτελέσματα αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο και κάλυψαν τη στοχοθεσία μας.

Για την ασφάλεια των παιδιών μας ακολουθήσαμε κοινή πολιτική σύμφωνα με το νόμο για τα προσωπικά δεδομένα και τα πνευματικά δικαιώματα. Ζητήσαμε από τους γονείς υπεύθυνη δήλωση για την συμμετοχή των παιδιών. 'Έγινε εγγραφή των παιδιών στο twin space και επικοινωνούσαμε με την επίβλεψή μου, καθώς η μικρή ηλικία τους μας περιόριζε.

Αναφορικά με το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου, όπου ήμουν υπεύθυνη στο πρόγραμμα, στις φωτογραφίες δεν εμφανίζονται τα πρόσωπα, επεξεργάστηκα τις φωτογραφίες καλύπτοντας τα πρόσωπα των παιδιών, και αλλοιώνοντας τα χαρακτηριστικά τους, ώστε να μην είναι δυνατή η αναγνώριση. Με ασφαλή τρόπο οι μαθητές/μαθήτριες είχαν επικοινωνία μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου και του eTwinning twin space. Στις on line επαφές μας τα παιδιά φόρεσαν μάσκα και μιλήσαμε έμπρακτα για την ασφάλεια στην χρήση της τεχνολογίας και του διαδικτύου.

8. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΊΩΣΗ

Παρακαλούμε να περιγράψετε την επίδραση του έργου στους μαθητές σας και στο έργο σας ως εκπαιδευτικού. Ειδικότερα :
α) Πώς πετύχατε το σύνολο των στόχων του έργου σας
β) Πώς αξιολογήσατε το έργο σας
 
γ) Πώς διαδώσατε το έργο και τα αποτελέσματά του

Τα συνεργατικά προγράμματα eTwinning καλλιεργούν δεξιότητες ζωής σε όλους τους συμμετέχοντες και διαμορφώνουν τους νέους ενεργούς πολίτες του κόσμου. Οι Εκπαιδευτικοί δομούμε υγιείς προσωπικότητες  μέσω της παιδείας και καλλιεργούμε τις συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον για όλους εμάς και το περιβάλλον μας. 

Το καινοτόμο μας πρόγραμμα θεωρούμε πως συνέβαλε προς αυτή την κατεύθυνση,  μέσα από την στοχοθεσία που καλύψαμε επιτυχώς. Αυτό είναι εμφανές εκ των αποτελεσμάτων και την διάχυση των πεπραγμένων. Η εκπαιδευτική κοινότητα του eTwinning μας έδωσε τα παιδαγωγικά ψηφιακά εργαλεία ώστε να καταφέρουμε τους στόχους μας. Ο συνδυασμός Τέχνης και Τεχνολογίας και η διαθεματική προσέγγιση και σύνδεση με άλλα γνωστικά αντικείμενα συνέβαλαν στην επιτυχία του προγράμματός μας.

Αξιολογήσεις με εξαιρετικά σχόλια λάβαμε από τα μέλη του προγράμματος, τόσο από τα παιδιά όσο και από τους Εκπαιδευτικούς. Θετικό αντίκτυπο είχε το πρόγραμμα στους γονείς των παιδιών, καθώς μέσα από τον ψηφιακό ιστότοπο του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου επικοινωνήσαμε, μοιραστήκαμε ιδέες, ανταλλάξαμε απόψεις και παρουσιάσαμε τα αποτελέσματα. 

Η εξαιρετική μας συνεργασία οδήγησε στην ανάπτυξη του  πνεύματος ομαδικότητας, βοήθησε όλους τους μαθητές να κατανοήσουν τις έννοιες που αναπτύξαμε στο πρόγραμμα, ανέβασε το επίπεδο της τάξης και ιδιαίτερα βοήθησε στην πρόοδο των παιδιών με χαμηλή αυτοεκτίμηση και μαθησιακές δυσκολίες.

Αντίκτυπο θετικό επιτύχαμε και με τις ζωγραφιές των παιδιών στους τοίχους του Σχολείου μας. Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου έγινε ομορφότερο και τα παιδιά διέδωσαν τα περιβαλλοντικά μηνύματα στην κοινότητα. 

Μέσα από την χρήση της τεχνολογίας, με τις διαφορετικές ψηφιακές εφαρμογές, τα βίντεο που δημιουργήσαμε με τα έργα των παιδιών μας και τις παρουσιάσεις που κάναμε, την άμεση επικοινωνία μέσω τηλεφώνου και με το κλασικό ταχυδρομείο δώσαμε κίνητρο για να εργαστούν τα μέλη με ενθουσιασμό και να περιμένουν με χαρά κάθε νέα δραστηριότητα. 

Με αυτό τον τρόπο η διάχυση των πεπραγμένων και η διαδρομή από το Σχολείο προς την κοινωνία θεωρούμε πως έδωσε καρπούς. Η ετικέτα ποιότητας που έλαβε το έργο μας είναι μια αναγνώριση της αξίας και του επίπεδου που επιτύχαμε.

9. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΑΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ

Ποια ήταν η συμβολή σας στο εν λόγω έργο; (Περιγράψτε εν συντομία)

Αποδέχθηκα την πρόσκληση συμμετοχής που μου έγινε ώστε να συμβάλλουμε δημιουργικά με τους μαθητές/μαθήτριές μου στο έργο, καθώς το μάθημα που διδάσκω είναι οι Εικαστικές Τέχνες. Ο ρόλος που είχα στο έργο ήταν ισότιμος με των υπολοίπων μελών. Ακολούθησα την πορεία που είχαν καθορίσει οι ιδρύτριες του έργου σύμφωνα με τον όρο STEM. Εμπλούτισα με ιδέες και δημιουργική πνοή την διαδικασία υλοποίησης έχοντας συνεχή παρουσία και συνεργασία. Οι συνάδελφοι μέλη του προγράμματος αποδέχθηκαν τις προτάσεις μου και συμμετείχαν στις διαδραστικές μας δραστηριότητες. 

Με την ορθή χρήση των ψηφιακών εργαλείων web 2.0 συνέβαλα στην επίτευξη των στόχων που θέσαμε. Πέτυχα την επικοινωνία μεταξύ των Σχολείων, τη διάδραση και συνεργασία και είχα σημαντική συνεισφορά στην ανταλλαγή εκπαιδευτικού υλικού. Προώθησα τη διάδοση αξιών και βοήθησα σε μεγάλο βαθμό στην αισθητική ποιότητα μέσα από την διδασκαλία των Εικαστικών μαθημάτων. Η ουσιαστική συμβολή που είχα, σε όλα τα στάδια του έργου και η ενεργή συμμετοχή μου έως την οκλήρωσή του διαφαίνονται από τα αρχεία που έχω δημιουργήσει και αναρτήσει για την διάχυση των πεπραγμένων.

Τα θετικά σχόλια των μελών του έργου έχουν καταγραφεί στο ημερολόγιο του Twin space και είναι ορατά σε όλους στο διαδίκτυο. Μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει την πορεία μας που αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Τα παιδιά, οι γονείς, οι Εκπαιδευτικοί της Σχολικής μου μονάδας αξιολόγησαν θετικά την προσπάθειά μας. Τα τιμητικά σχόλια που λάβαμε μαρτυρούν πως η προσπάθεια που έγινε στο πλαίσιο το έργου ενίσχυσε το επίπεδο των παιδιών και είχε θετικό αντίκτυπο στην εικόνα του Σχολείου μας. 

Η βράβευση του προγράμματος με την ετικέτα ποιότητας eTwinning πιστοποιεί την επιτυχία της συνεργασίας μας.

 10. ΒΡΑΒΕΙΑ - ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ

'Εχει λάβει άλλα βραβεία το έργο; Αν ναι, παρακαλούμε να εξηγήσετε τι είδους βραβεία (π.χ. άλλα σήματα ποιότητας κάποιας χώρας ή εθνικά βραβεία eTwinning κ.λπ.)

Το έργο μας έλαβε την ετικέτα ποιότητας eTwinning και είναι απόδειξη της γόνιμης συνεργασίας. Η αναγνώριση της αξίας του προγράμματος έδωσε χαρά σε όλους.

Στη διάρκεια του Σχολικού έτους ανέλαβα την υλοποίηση καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και με τα παιδιά υλοποιήσαμε δραστηριότητες συμμετέχοντας στο Περιβαλλοντικό δίκτυο "Φύση χωρίς σκουπίδια". Επάξια λάβαμε βεβαιώσεις για την επιτυχημένη υλοποίηση, ούτως ώστε να ενταχθεί το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου στο Δίκτυο.

Γιορτάζοντας την ημέρα ασφαλούς διαδικτύου έγινα υποστηρικτής και έλαβα βεβαίωση συμμετοχής. Με τους μαθητές και τις μαθήτριες μου μέσα από τις δραστηριότητες στα προγράμματα εργαστήκαμε και συνεργαστήκαμε με άλλα Σχολεία σχετικά με το σημαντικό αυτό θέμα.

Συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους και θα συνεχίσουμε τις συνεργασίες, με νέες δραστηριότητες και την επόμενη σχολική χρονιά!

Θεοδώρα Χανδρινού.

 

https://youtu.be/SPg6m5WbAw4

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.